Bazos.cz - Inzerce, inzeráty
... bazar pro každého
Co: Lokalita: Okolí: km Cena od: - do:
Hlavní stránka > Ostatní > Starožitnosti > Inzerát č. 187708955

Mým národům

- [30.6. 2024]
Smazat/ Upravit/ Topovat

V 80 letech min. století jsme koupili dům v Barensteinu (Pernink)a při opravách jsme našli asi 3 bedny papíru, který byl pod prkny na podlaze půdy, spíše pro izolaci než uschování. Teď v důchodu se mám čas se tou spoustou probírat a m.j. jsem našel originání dobový výtisk „ Mým národům“ z 23.5.1915. Nechal jsem udělat fasksimile a jednoduše adjustovat. Při studiu souvislostí jsem se dostal k tomu, že itálie začala první světovou válku v roce 1914 jako součást Trojspolku s Německem a Rakousko-Uherskem, ale zůstala neutrální. Tento postoj byl způsoben vnitřními rozpory a veřejným míněním, které bylo proti válce s Rakousko-Uherskem, historickým nepřítelem Itálie. V Itálii existoval silný sentiment pro válku proti Rakousko-Uhersku, aby se anektovala území podél hranice, která se táhla od regionu Trentino v Alpách až po Terst na severním konci Jaderského moře, a “osvobodila” tak italsky mluvící populace z Rakousko-Uherska a sjednotila je s jejich kulturní vlastí1.
Během předválečných let se Itálie začala více přiklánět k Dohodě, Francii a Velké Británii, kvůli vojenské a ekonomické podpoře. Dne 26. dubna 1915 vyjednala Itálie tajný Londýnský pakt, ve kterém Velká Británie a Francie slíbily podporu Itálii v anexi hranic výměnou za vstup do války na straně Dohody. Dne 3. května Itálie vystoupila z Trojspolku a později, v noci na 23. května, vyhlásila válku Rakousko-Uhersku.
Tento krok byl někdy označován jako “zrada” nebo “l’intervento” a vyvolal vlnu pobouření a hořkosti v monarchii. Itálie se tak připojila k válce na straně Dohody, což bylo vnímáno jako zrada jejích původních spojenců. Italská armáda bojovala proti Rakousko-Uhersku podél severní hranice, včetně bojů ve vysokých Alpách s velmi chladnými zimami a podél řeky Soča. Italská armáda opakovaně útočila a přes řadu vítězství utrpěla těžké ztráty a dosáhla jen malého pokroku, protože terén dával výhodu obránci.
V roce 1916 Italové zastavili ofenzívu Südtirol a dobyli Gorici. Nicméně, Itálie byla nucena ustoupit v roce 1917 německo-rakouskou protiofenzívou v bitvě u Caporetta poté, co Rusko opustilo válku, což umožnilo Centrálním mocnostem přesunout posily na italskou frontu z východní fronty. Ofenzíva Centrálních mocností byla zastavena Itálií v bitvě u Monte Grappa v listopadu 1917 a v bitvě u Piavy v květnu 1918.
Dne 24. října 1918 Italové, přestože byli v menšině, prolomili rakouskou linii ve Vittorio Veneto; v důsledku toho se staletá Habsburská říše zhroutila. AZXX, 490

Jméno:

Harinx

Telefon:

732... zobraz číslo

Lokalita:Mapa360 05 Karlovy Vary

Vidělo:

21 lidí

Cena:

490 Kč
Uživatel
Všechny inzeráty a hodnocení uživatele
OblíbenéPřidat do oblíbených
SpamOznačit špatný inzerát
Chybná kategorieOznačit chybnou kategorii inzerátu
TiskVytisknout inzerát
FacebookSdílejte na Facebooku
MailDoporučit kamarádovi
PodobnéVyhledat podobné inzeráty

Kontaktovat inzerenta emailem

Kontaktovat emailem může pouze ověřený uživatel.
Ověření je zdarma.

Vaše telefonní číslo *





©2024 Bazoš - Inzerce, Bazar Starožitnosti
Nápověda, Dotazy, Hodnocení, Kontakt, Reklama, Podmínky, Ochrana údajů, RSS,

Inzeráty Ostatní celkem: 159201, za 24 hodin: 3994

Mapa kategorií, Nejvyhledávanější výrazy
Země: Česká republika, Slovensko, Polsko, Rakousko